Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μελέτη της ICAP - Μία στις δύο Ελληνικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις – Από μια άλλη οπτική και η σύνδεση με το ΕΣΠΑ!!!!



Μία στις δύο επιχειρήσεις σχεδιάζουν ή σκέφτονται το 2013 να προχωρήσουν σε επενδύσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (58 %) θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της ICAP σε δείγμα 1095 επιχειρήσεων με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ.
Στο δείγμα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τους κλάδους βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού, υπηρεσιών, τεχνικές εταιρείες και τράπεζες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Από τις εταιρείες που προγραμματίζουν επενδύσεις το 2013, το 83% σχεδιάζουν να τις πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα, το 12% σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 5 % εκτός Ελλάδας. Σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις (48 %) θα καλύψει το κόστος των επενδύσεων με ίδια κεφάλαια, το 35 % με τραπεζικό δανεισμό και το 17 % με χρήση επιδοτήσεων θεωρώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια και ότι θα αυξηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσής τους με επιδοτήσεις.
Για τη διετία 2011-2012 τα απολογιστικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της ICAP δείχνουν ότι 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δις. και 438 έκαναν επενδύσεις ύψους 5 δις. οι οποίες επέτρεψαν τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις κατευθύνθηκαν κυρίως σε αγορά εξοπλισμού-μηχανημάτων, κτίρια-εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και εξαγορές.
Δείτε εδώ την  παρουσίαση της έρευνας.
Σχόλιο δικό μου: Μάλιστα κύριοι.. έρευνα σε επιχειρήσεις με τζίρο > 1.000.000 ευρώ. Στην Ελληνική οικονομία της κρίσης, όπου σαφώς υπάρχει η προοπτική αφού μέσα σε κάθε κρίση κρύβονται ευκαιρίες.
Όμως για καθίστε καλά και ας σκεφτούμε και κάτι άλλο…. Το 35% με δανεισμό και το 17% με επιδοτήσεις….. μάλιστα δηλαδή όχι με δικά τους κεφάλαια αλλά με ξένα κεφάλαια και μάλιστα σε μια τραπεζική αγορά που έχει στερέψει την αγορά από ρευστότητα σε μια αγορά που δεν ξέρουμε ούτε είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει με την μορφή που την γνωρίζουμε… και κάτι ακόμη !!!! μόνο το 17% αυτών των επιχειρήσεων που υποτίθεται είναι οι καλές επιχειρήσεις θα στραφούν σε προγράμματα επιδοτήσεων και θα απορροφηθούν τα κονδύλια των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ…. Και μέσα σ’ όλα αυτά ανακοινώθηκε σήμερα ότι δεν θα δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ που λήγει στις 10 Μαΐου.
Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί στην πραγματικότητα και ας διαβάσουμε λίγο διαφορετικά κάποια πράγματα… Ας δούμε την πραγματικότητα και ας καταλάβουμε ότι η αγορά πονάει πραγματικά, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι πλέον αποπνικτική…. Ας σταματήσουμε τα ευχολόγια και ας δούμε την κοινωνία και την οικονομία στην πραγματική της διάσταση… Ας τονώσουμε λίγο την αγορά απλοποιώντας κάποιες διαδικασίες και κυρίως δίνοντας ΚΙΝΗΤΡΑ σ’ αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν.. και ας δώσουμε τον χρόνο στις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν να το κάνουν χωρίς τελεσίγραφα σε ένα κράτος που ποτέ δεν ήταν συνεπές στις ανακοινώσεις του…
Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Καθηγητής Μάρκειτνγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου