Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Αποτέλεσμα Εθνικών Εκλογών – Οι δέκα μεγάλες διαπιστώσεις από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων








ΝΔ                                            29,66%      18,88%      +10,78%
ΣΥΡΙΖΑ                                     26,89%      16,76%      +10,13%
ΠΑΣΟΚ                                     12,28%      13,20%         - 0,92%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ          7,51%      10,60%         - 3,09%
ΚΚΕ                                            4,50%        8,47%         - 3,97%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                              6,92%        6,97%          - 0,05%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ        6,26%        6,10%        + 0,16%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ               0,88%        2,93%          - 2,05%
ΛΑΟΣ                                          1,58%        2,90%          - 1,32%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ/ΔΡΑΣΗ       1,59%
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ :                     1,93%      17,00%        - 15,07%
 
Όπως και πριν ενάμιση μήνα έγινε μια προσπάθεια να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών έτσι και σήμερα θα προσπαθήσω να κάνω μια δική μου προσέγγιση και ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος..
Έχω την αίσθηση ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των εκλογών και όπως όλα δείχνουν στην δημιουργία κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ελληνικός λαός αποφάσισε με βάση το συναίσθημα και όχι την λογική… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και ας ξεκινήσουμε με τις διαπιστώσεις από το ανάγνωσμα της εκλογικής αναμέτρησης..
1η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι ένας από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ  των εκλογών είναι η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Ελληνικός λαός αυτήν την φορά σε μεγάλο ποσοστό αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρώπη ως ενεργός σύμμαχος και εταίρος με την σαφή εντολή όμως να εφαρμοστούν όσα εξαγκέλθηκαν προεκλογικά, ιδιαίτερα τα 18 σημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την ανακούφιση του μέσου Έλληνα πολίτη, την τόνωση της αγοράς και φυσικά την πολυπόθητη ανάπτυξη. Αν δεν εφαρμοστούν αυτά από την νέα κυβέρνηση θα είναι και το κύκνειο άσμα της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτήν την φάση όμως, έχω την αίσθηση ότι θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν…Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ένα 10,78% επιπλέον εκλογικής δύναμης που προέρχεται κατά την γνώμη μου αποκλειστικά από την δεξαμενή της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, αφού είδαμε τα ποσοστά των μικρών κομμάτων της κεντροδεξιάς να παθαίνουν καθίζηση..
2η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε επίσης ένα μεγάλο επιπλέον ποσοστό (10,13%) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Λειτούργησε ως εκείνος ο πολιτικός συνδυασμός που συσπείρωσε όλους τους θυμωμένους Έλληνες και πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ αριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άντλησε τις επιπλέον ψήφους από το ΚΚΕ και τους Οικολόγους Πράσινους τους οποίους ουσιαστικά εξαφάνισε από τον πολιτικό χάρτη. Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί και ΘΕΛΕΙ πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είναι δίκοπο μαχαίρι σχετικά με τις μελλοντικές του επιλογές. Μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του όμως μπορεί να φανεί καταστροφικό αν επιλέξει μόνο την στείρα αντιπαράθεση και το ΟΧΙ σε όλα χωρίς να διατυπώνει προτάσεις. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε θα πρέπει να είναι μόνο καταγγελτικός. Θα κάνω μια πρόβλεψη… Αν η νέα κυβέρνηση λειτουργήσει και εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα που αφενός θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά από την άλλη θα ελαφρύνουν τον μέσο Έλληνα πολίτη αυτό το ποσοστό θα είναι μια καταγραφή υψηλού ποσοστού και θα απασχολήσει μόνο τον ιστορικό του μέλλοντος..
3η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ των εκλογών είναι προσωπικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι το ΠΑΣΟΚ. Είναι κερδισμένος ο Βαγγέλης Βενιζέλος διότι χωρίς αυτόν στην ηγεσία του έχω την αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε σαν κόμμα. Θα ήταν στην Βουλή όμως όχι σαν κόμμα και με ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που τελικά έλαβε. Η δύναμή του μειώθηκε μόλις 0,92%, δηλαδή μπόρεσε και συγκράτησε την μαζική φυγή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση μπορεί να δώσει στον κύριο Βενιζέλο τον χρόνο και την προοπτική να αναγεννήσει τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και να ξαναπάρει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του που πήγε σε αυτές και τις προηγούμενες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.
4η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι στους ΧΑΜΕΝΟΥΣ των εκλογών είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ αφού έχασε 3,07% της εκλογικής του δύναμης. Φυσικά ότι συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της τάξης του 7,51% του δίνει μια δυναμική η οποία όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι συγκυριακή. Σε μελλοντικό χρόνο δεν πιστεύω ότι θα έχει την ίδια δυναμική και διάρκεια, αφού εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν το κόμμα του κυρίου Καμμένου...
5η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι στους ΧΑΜΕΝΟΥΣ των εκλογών συγκαταλέγεται το ΛΑΟΣ και προσωπικά ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ. Η επιλογή του τελικά να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για την ενιαία κεντροδεξιά στην Ελλάδα ήταν καταστροφική τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του. Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ ξανά στο μέλλον να έχει κεντρικό πολιτικό ρόλο αν αποφασίσει να κατεβαίνει μόνος στις εκλογές χωρίς εκλογικές συνεργασίες ή χωρίς εκλογικές συμπράξεις. Έχω την αίσθηση ότι θα απορροφηθεί πολιτικά είτε από την Νέα Δημοκρατία είτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν το πολιτικό momentum με το μέρος τους. Νομίζω ότι ο πολιτικός εγωισμός του κυρίου Καρατζαφέρη αλλά και η αλαζονεία του απέναντι στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του στοίχισαν.  
6η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι στους κερδισμένους των εκλογών είναι και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και η εκπροσώπιση και πάλι στις εκλογές με τόσο δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα (18 βουλευτές) ενός ακροδεξιού κόμματος. Η πόλωση που δημιουργήθηκε, τελικά ευνόησε το κόμμα της Χρυσής Αυγής και έδειξε περίτρανα ότι υπάρχει μεγάλη και συσσωρευμένη αγανάκτηση στους δεξιούς ψηφοφόρους (και όχι μόνο). Όσο οι συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι οι ίδιες, όσο δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, όσο δεν καταπολεμάτε η εγκληματικότητα δραστικά, τόσο θα μας απασχολεί το κόμμα της Χρυσής Αυγής αφού καθημερινά θα γεννιούνται και νέοι οπαδοί της. Και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής μιλάμε για οπαδούς και όχι για απλούς ψηφοφόρους. Ήρθε για να μείνει όσο επικρατεί αυτό το ΧΑΟΣ στο Ελληνικό Κράτος. Ουσιαστικά κράτησε τις δυνάμεις της τόσο σε ψήφους όσο και σε απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων
7η μεγάλη διαπίστωση είναι ότι στους χαμένους των εκλογών είναι και το ΚΚΕ και η κυρία ΠΑΠΑΡΗΓΑ. Η προοπτική της εκλογικής νίκης που αναπτύχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η επιλογή του ΚΚΕ να μην συμμετέχει σε καμία πιθανή κυβέρνηση της αριστεράς έστω και υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε πάρα πολλούς ψηφοφόρους του στην επιλογή να ψηφίσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχασε σχεδόν την μισή του δύναμη αφού περιορίστηκε στο 4,50% χάνοντας 3,97% της εκλογικής του δύναμης. Η πορεία του από εδώ και στο εξής νομίζω ότι θα είναι η ίδια σε χαμηλά ποσοστά για πολλά χρόνια, αφού ο καταγγελτικός λόγος και μόνον δεν αρκεί στον ψηφοφόρο.
8η μεγάλη διαπίστωση κατά την γνώμη μου είναι ότι στους ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ των εκλογών αυτήν την φορά, είναι και ο κύριος ΚΟΥΒΕΛΗΣ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Μπόρεσε να αντέξει στην μεγάλη επίθεση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς και μάλιστα αύξησε και λιγάκι το ποσοστό που πήρε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (+0,12%). Όσοι μετριοπαθείς της κεντροαριστεράς προσήλθαν στις κάλπες στήριξαν με την ψήφο τους το κόμμα του κυρίου Κουβέλη και προσωπικά τον ίδιο και τις επιλογές του. Η πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα έχει εθνικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας πολύ πιθανό να τον ισχυροποιήσουν πολύ περισσότερο μελλοντικά εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.
9η μεγάλη διαπίστωση κατά την γνώμη μου είναι ότι στους ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ επίσης συγκαταλέγεται και η κυρία ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ . Η επιλογή της να ανταποκριθεί στο κεντροδεξιό κάλεσμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εξασφάλισε τόσο στην ίδια όσο και στα στελέχη της, κεντρικό πολιτικό ρόλο αφού εκτιμώ ότι θα είναι η ίδια από τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα της νέας κυβέρνησης και μάλιστα σε πολύ καλό υπουργείο. Η συνέχεια τόσο της ίδιας όσο και του κόμματός της νομίζω ότι θα είναι μέσα στην Νέα Δημοκρατία από εδώ και στο εξής.
10η μεγάλη διαπίστωση είναι η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της ΔΡΑΣΗ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ και της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑΣ που έλαβαν μαζί 1,59% από 4,00% στις προηγούμενες εκλογές.
Νομίζω ότι ήταν το κύκνειο άσμα της εκλογικής προσπάθειας και των δύο κομμάτων αφού ο μέσος κεντροδεξιός ψηφοφόρος επέλεξε την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από το να δώσει μια ευκαιρία εκπροσώπησης στα δύο κόμματα στην νέα βουλή. Κατά την προσωπική μου  γνώμη η παρουσία τους στην βουλή δεν θα ήταν ζημιογόνος για την Ελλάδα, ίσα – ίσα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει πολύ θετικά. Αφού όμως δεν κατάφερε σ’ αυτήν την συγκυρία να εκλεγεί νομίζω ότι δεν θα μπορέσεις το μέλλον να το επιτύχει.
Έγραφα στην προηγούμενη ανάλυσή μου «Βλέποντας και ξαναβλέποντας τα αποτελέσματα δεν μπορώ να ξέρω πως θα γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα, πως θα γίνουν συνεργασίες και πως θα έχει αποτέλεσμα το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνικός λαός και δεν είναι άλλο κατά την γνώμη από το ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ για το καλό της πατρίδας μας» Επίσης έγραφα ότι «Μάλλον οδηγούμαστε σε επαναληπτικές εκλογές σε ένα μήνα από σήμερα. Και πιστεύω βαθειά ότι στις επόμενες εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αναλύουμε σήμερα»
Σήμερα το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό. Ασχέτως με το γεγονός ότι και πάλι επιλέξαμε με βάση το συναίσθημα και όχι την λογική, η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Εύχομαι και ελπίζω να υλοποιήσει όσα έταξε προεκλογικά...
Εύχομαι και ελπίζω να δοθεί μια ανάσα στον μέσο Έλληνα πολίτη που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ άλλο να πληρώνει, ΦΟΡΟΥΣ,ΦΟΡΟΥΣ, ΦΟΡΟΥΣ. Η φοροδοτική μας ικανότητα έχει εξαντληθεί..
Εύχομαι και ελπίζω να δοθεί κίνητρο και ώθηση στην Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μέσω της οποίας θα μπορέσει να καταπολεμηθεί το ΤΕΡΑΣ της ανεργίας που ολοένα και μεγαλώνει στην πατρίδα μας.
Εύχομαι και ελπίζω να τονωθεί η αγορά με ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ που τόσο λείπει από τις επιχειρήσεις αλλά και την ίδια την αγορά.
Εύχομαι και ελπίζω να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα μας όλες οι μεγάλες ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ που απαιτούνται ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος, όπως άλλωστε το ΑΞΙΖΟΥΜΕ…
Εύχομαι και ελπίζω αυτήν την ώρα να υπερισχύσει η ΛΟΓΙΚΗ του συναισθήματος και να μην είμαστε ΜΟΝΟ αρνητές όλων και ΜΟΝΟ αντιρρησίες, χωρίς προτάσεις και με στείρα αντιπολίτευση.
ΕΥΧΟΜΑΙ και ΕΛΠΙΖΩ να τα καταφέρουμε..
Αμανιός Εμμ. Αντώνιος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants
Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου