Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πλούταρχος Περί Δανεισμού !!!!!!!!!!!!!


Τελικά αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους… Μπορεί να ήταν και 2500 χρόνια μπροστά. Απλά κάποιες φορές αναλογίζεται κανείς για πόσα πράγματα έχουν μιλήσει και πόσο επίκαιροι είναι και λες απλά… ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ???
Ναι και όμως είναι δυνατόν. Αρκεί κανείς να αναλογισθεί και να ανατρέξει στην ΑΘΑΝΑΤΗ Ελληνική Σοφία και θα βρει τόσες πολλές απαντήσεις σε θέματα που τον απασχολούν και που οι σημερινοί ηγέτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης δεν μπορούν να απαντήσουν. Φυσικά όπως σοφά λέει και ο θυμόσοφος λαός αυτοί δεν είναι ικανοί ούτε σε δυο γάιδαρους να μοιράσουν άχυρα..
Ας διαβάσουμε λοιπόν κάποια πράγματα που αναφέρει ο Πλούταρχος περί δανεισμού και ας αναλογιστούμε από ποιον ξεκίνησε το κακό στην Ελλάδα μας και τι έκαναν όλοι όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του Ελληνικού λαού..
Πλούταρχος (“Περὶ τοῦ μὴ δεῖν δανείζεσθαι”)
     «Το δανείζεσθαι της εσχάτης αφροσύνης και μαλακίας εστίν»
«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»!
Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του...  Φυσικά δεν θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η μαλ….θακότητα αυτών που αλόγιστα δανείστηκαν στην χώρα μας..
«Έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου»
«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων».
Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»...
Το κείμενο δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ. αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού.
Σε ποιούς ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι;
Σε δικούς τους αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους.
Τι κακό χούι έχουμε εμείς οι Έλληνες βρε παιδί μου με τον δανεισμό από τους ξένους!!!! Αυτοί μάλλον που μας διοικούν !!!!
«... κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξεριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει παραστατικά ο Πλούταρχος.
Και τι προτείνει;
«Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα...».
Αλλά ο Πλούταρχος δεν κατακεραυνώνει μόνον τους πιστωτές.
Δεν φταίει μόνον ο δανειστής.
Ευθύνεται πρωτίστως ο δανειζόμενος με την άφρονα συμπεριφορά του και την επιθυμία του για πολυτέλεια και τριφυλή ζωή
«Διότι χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε όχι το ψωμί και το κρασί μας, μα εξοχικές κατοικίες, δούλους, μουλάρια, ανάκλιντρα και τραπεζώματα... ».
Σας θυμίζει κάτι ???????????????????????????????????
Κι αν ο Πλούταρχος κατακεραυνώνει έτσι τους συγχρόνους τους, τι
θα έλεγε για... τα εορτοδάνεια και τα δάνεια για καλοκαιρινές διακοπές, που
διαφημίζονταν από τις Τράπεζες μέχρι πρότινος βρίσκοντας φυσικά, πολλούς
«αγοραστές».
Και το αποτέλεσμα ποιο είναι;
«Για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας ενώ έχουμε συνάψει δάνεια κολακεύουμε ανθρώπους που καταστρέφουν σπιτικά, γινόμαστε σωματοφύλακες τους, τους καλούμε σε γεύματα, τους προσφέρουμε δώρα και τους πληρώνουμε φόρους».
«Άνθρωπος που μπλέκει μια φορά, μένει χρεώστης για
πάντα και σαν το άλογο που του έχουν φορέσει χαλινάρι, δέχεται στη ράχη του τον έναν αναβάτη μετά τον άλλον
»
Οι συμφορές του δανεισμού
(Περί του μη δειν δανείζεσθαι)
Συγγραφέας: Πλούταρχος
Μεταφραστής: Παπαπάνου Πολυξένη
Εκδόσεις: Νεφέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου