Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι δέκα κανόνες των ΜΕΓΑΛΩΝ Ομάδων





Tις προάλλες άκουγα μουσική στο αυτοκίνητο και πιο συγκεκριμένα U2,καθώς πήγαινα σε μια δουλειά και πιο συγκεκριμένα σε κάποια σεμινάρια στα οποία ήμουν εισηγητής και μεταξύ των άλλων θεμάτων ήταν και η δημιουργία ισχυρών εργασιακών ομάδων στους επαγγελματικούς χώρους. Έχω ακούσει προφανώς άπειρες φορές το συγκεκριμένο συγκρότημα όλα αυτά τα χρόνια όμως ποτέ δεν συνειδητοποίησα πόσο ΣΦΙΧΤΑ ενωμένο είναι αυτό το συγκεκριμένο συγκρότημα.
Άρχισα να κάνω παραλληλισμούς και σκέψεις όπως π.χ. πως μπορεί να αισθάνονται τα μέλη αυτού του συγκροτήματος και τι είναι αυτό τελικά που τους κάνει τόσο επιτυχημένους. Το μόνο σίγουρο κατά την άποψή μου είναι ότι όλοι μπορούν να αντιληφθούν και να παραδεχθούν ότι υπάρχει ένα μαγικό δέσιμο μεταξύ τους..
Επίσης σκέφθηκα την έννοια της ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ που φυσικά είναι απείρως μεγαλύτερο από το μέγεθος των μελών που την απαρτίζουν, που πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τους U2, τους Beatles ή αν θέλετε με σύγχρονους ποδοσφαιρικούς όρους την Barcelona ή την τεράστια επιτυχία της Εθνικής μας Ομάδας Ποδοσφαίρου το 2004 ή της Εθνικής μας ομάδας Μπάσκε το το 1987 ή το 2005.
Και κατέληξα στο παρακάτω συμπέρασμα..
Αυτή το φαινόμενο που πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μία φορά στην ζωή μας ή στην δουλειά μας τελικά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε..
και μπορεί να συμβεί εκεί που υπάρχει πρόκληση, ευκαιρία και φυσικά δημιουργικό ταλέντο….
Υπάρχει ένα εξαιρετικό βιβλίο που περιγράφει με διορατικό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργούνται ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
Ονομάζεται  Organizing Genius: The Secrets of Creative Collaboration, γραμμένο από τους Warren Bennis και Patricia Ward Biederman.
Η υπόθεση είναι σχετικά απλή και βασίζεται στην αντίληψη ότι « η ηγεσία θεωρείται πολύ συχνά ως ένα εγγενώς ατομικό φαινόμενο»..
Εμείς είμαστε αυτοί που ανυψώσαμε τον Steve Jobs της Aplle πάνω σε ένα βάθρο των σούπερ σταρ Διευθυνόντων Συμβούλων. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αποκαλύπτεται ένα σχετικά ανεξερεύνητο ταλέντο του Steve Jobs.. Την ικανότητά του να εμπνέει τις ομάδες των προγραμματιστών σε πολύ μεγάλα ύψη!!! Για παράδειγμα, είπε στην πρώτη ομάδα σχεδιασμού του Macintosh ότι βρίσκονταν εκεί και δούλευαν όλοι μαζί για να κάνουν ένα «στραπατσάρισμα στο σύμπαν» ..
Και το έκαναν…..
Το βιβλίο εξιστορεί κατά γράμμα πολλές διαφορετικές και επιτυχημένες ομάδες π.χ. την ομάδα της Disney που ανέπτυξε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων (Η χιονάτη και οι εφτά νάνοι) , την ανάπτυξη της XEROX , την ανάπτυξη του πρώτου προσωπικού υπολογιστή , της ομάδας που κατασκεύασε το πρώτο μαχητικό στις ΗΠΑ σε 180 μέρες (Lockheed "Skunk Works") και το Manhattan Project..
Στο πρώτο κεφάλαιο παρέχεται μια εμπνευσμένη πρόκληση για τους ηγέτες των επιχειρήσεων αλλά και των εταιρικών στελεχών όπου και να βρίσκονται..
«Ποια είναι τα διδάγματα από τις μεγάλες ομάδες για τους χώρους εργασίας μας
όπου δυστυχώς τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται αισθανόμενοι ότι καταπνίγονται ή ότι δεν διεγείρονται από τίποτε;
Παρατηρήστε ΠΩΣ οι εργαζόμενοι σε ΜΕΓΑΛΕΣ ομάδες εργάζονται σκληρά, χωρίς κανείς να πλανάται από πάνω τους..
Παρατηρήστε ΠΩΣ πετά στα ύψη το ηθικό τους, όταν ευφυείς άνθρωποι καλούνται να κάνουν ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο, ένα έργο που να αξίζει δίνοντάς τους την ελευθερία και τα εργαλεία για να το κάνουν..
Φανταστείτε πόσο πολύ πλουσιότερες και πιο ευτυχισμένες θα ήταν οι επιχειρήσεις αν, όπως στις ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ οι οποίες γέμισαν με ανθρώπους που εργάζονται σκληρά και έξυπνα, αφήνοντας τις μικρότητες και πιστεύοντας βαθειά ότι η αίσθηση του εγώ βασίζεται στο θεμέλιο της ομάδας και την επίτευξη των στόχων της.»

Παρακάτω παρουσιάζονται οι 10 κανόνες της ΜΕΓΑΛΗΣ Ομάδας

1.                 Οι μεγάλες ομάδες και οι μεγάλοι ηγέτες δημιουργούν το ένα το άλλο
2.                 Κάθε μεγάλη ομάδα έχει ένα ισχυρό Ηγέτη
3.                 Οι ηγέτες των μεγάλων ομάδων «αγαπούν» το ταλέντο και γνωρίζουν που μπορούν να το βρουν.
4.                 Οι μεγάλες ομάδες έχουν την πεποίθηση ότι βρίσκονται σε μια ΙΕΡΗ αποστολή.
5.                 Οι μεγάλες ομάδες βλέπουν τους εαυτούς τους ως αουτσάιντερ για την νίκη.
6.                 Οι μεγάλες ομάδες έχουν πάντα έναν «εχθρό»
7.                 Οι άνθρωποι στις μεγάλες ομάδες έχουν παρωπίδες
8.                 Οι μεγάλες ομάδες είναι αισιόδοξες όχι ρεαλιστικές..
9.                 Στις μεγάλες ομάδες ο κατάλληλος άνθρωπος έχει την σωστή δουλειά
10.             Τους ηγέτες των μεγάλων ομάδων τους δώσαμε αυτό που χρειάζονται και τους απελευθερώσαμε από τα υπόλοιπα..
Ευτυχώς στην ζωή μου είχα την τύχη να συμμετέχω σε μεγάλες ομάδες όπως αυτές στις οποίες σήμερα εργάζομαι τόσο στην εταιρία συμβούλων Alpha Plan Consultants όσο και στα Ι.Ι.Ε.Κ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης και μπορώ να πω ότι πληρούσαν σχεδόν όλα τα παραπάνω κριτήρια δίνοντάς μου άλλη κατεύθυνση στην επαγγελματική αλλά και προσωπική μου ζωή..
Εσείς τι λέτε?
Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants
Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου