Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τα 10 χαρακτηριστικά των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων




Όλοι οι  άνθρωποι γύρω μας είναι παθιασμένοι με κάτι στην ζωή τους.. Άλλοι με την μουσική, άλλοι με τα video games άλλοι με το Facebook άλλοι με την δουλειά τους κάποιοι άλλοι με την τηλεόραση κ.λπ.
Εγώ? Εγώ έχω αυτό το περίεργο πράγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από απλή περιέργεια μέχρι και επαγγελματική διαστροφή. Ποιο είναι αυτό; Θέλω να καταλάβω πως λειτουργούν τα πράγματα έξω… στον πραγματικό κόσμο.. σε όλα τα επίπεδα.. επαγγελματικά , σε ανθρώπινο επίπεδο κ.λπ. ώρες – ώρες αισθάνομαι ότι το μυαλό μου δεν σταματά ποτέ να εργάζεται και να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που δέχεται και προσπαθεί να βρει το γιατί σε πολλά και ιδιαίτερα στην συμπεριφορά των άλλων.. Μπορεί να φταίει και το γεγονός ότι αυτό το ξεκίνησα σε πολύ νεαρή ηλικία τότε που προσέγγισα το θέμα πολύ πιο αθώα από σήμερα!!!!
Σκεφτόμουν λοιπόν μερικούς από τους πετυχημένους είτε γνωστούς μου ή φίλους μου είτε γενικότερα πετυχημένους στον χώρο τους, που έκαναν κάτι πραγματικά μεγάλο στην ζωή τους.. Διευθυντές επιχειρήσεων, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, VIPs, διάσημοι κ.λπ. όλα τα είδη των επιτυχιών. Μερικές από αυτές τις επιτυχίες ήταν τόσο γελοία απίθανο να συμβούν κι όμως συνέβησαν και κάποιες άλλες έγιναν επειδή ακριβώς ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνουν. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό και μόνο τώρα κοιτάζοντας πίσω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν μπορώ να ανακαλύψω και να σκεφτώ (και πάλι) το γιατί.
Με αφορμή μια συζήτηση που είχα με έναν μαθητή μου από το ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, αρχίζω και σκέφτομαι πως είναι δυνατόν κάποιοι που θεωρούνται losers έχουν θέσεις που για κάποιους άλλους θα ήταν όνειρο ζωής. Κάνοντας και λιγάκι αυτοκριτική θα ομολογήσω πως το έχω σκεφτεί πολλές φορές..
Τελικά μήπως αυτός που πηγαίνει αργά και σταθερά κερδίζει τον αγώνα; Σας θυμίζει σε τίποτε τον μύθο του Αισώπου με τον λαγό και την χελώνα;
Από πού τελικά προέρχονται οι μεγάλες ιδέες;

Πως μπορούμε να οδηγηθούμε στην επαγγελματική επιτυχία;
Στο σημείο αυτό είναι και το κλειδί.. Κανείς δεν είναι τέλειος… Ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε αυτοί εκεί έξω που σημείωσαν τις μεγάλες επιτυχίες και για τον λόγο αυτό τους «θαυμάζουμε» ή τους «ζηλεύουμε»..Αν μιλάμε για στελέχη χαμηλού επιπέδου σαφώς και είναι πολύ εύκολο να συμβεί και φυσικά δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς. Μιλάω για τις πραγματικά μεγάλες επιτυχίες. Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όλοι αυτοί που είχαν αυτές τις επιτυχίες είχαν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία αν διαπιστώνεται στον εαυτό σας τότε πιθανόν η επιτυχία να σας περιμένει.
Θα ήθελα να είμαι πολύ ξεκάθαρος στο σημείο αυτό και να πω το εξής: Δεν λέω ότι όποιος έχει κάποια ή τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που θα παραθέσω παρακάτω ότι θα έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Απλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που πήγε πολύ μακριά χωρίς να έχει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά αυτά. Φυσικά όπως πάντα λέω δεν αρκεί σε κανέναν να έχει μόνο ταλέντο. Η προπόνηση και η συνεχής προσπάθεια, η συνέχεια και η συνέπεια έναντι των στόχων, είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά.
Αν έχετε διαφορετική άποψη θα ήθελα να την διαβάσω..
1.     Είσαι ένας σκληρός Ανταγωνιστής;
Ίσως να έχεις κάτι να αποδείξεις, ακόμη κι αν οι πολλοί δεν ξέρουν σε ποιον ή γιατί. Είναι κοινά αποδεκτό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ένα «δολοφονικό ένστικτο». Και φυσικά κάνουν το παν για να κερδίσουν. Και ένας από τους λόγους που κερδίζουν είναι επειδή ακριβώς είναι αμείλικτοι σχετικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα κάνουν για να γίνει η δουλειά. Όμως αν θέλετε την αλήθεια, αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος των επιχειρήσεων.
2.     Είσαι πραγματικά έξυπνος;
Μπορεί να είστε ιδιοφυείς όμως δυσλειτουργικοί… Αυτό είναι πρόβλημα.. Αν όμως είστε απλά αρκετά έξυπνοι και δεν τα κάνετε μαντάρα, κάνοντας σωστές επιλογές και υποστηρίζοντάς τες τότε έχετε αρκετές πιθανότητες να κάνετε κάτι πραγματικά πολύ καλό ιδιαίτερα στις μέρες μας. Ακόμη και Χριστός το είπε « αυτοί που θα κληρονομήσουν την γη είναι οι μακάριοι και οι πράοι»
3.     Είστε χελώνα; (να πάλι ο μύθος του Αισώπου)
Γνώριζα κάποτε κάποιον ο οποίος δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που λένε το μεγάλο αστέρι. Ίσα – ίσα ήταν απλά λίγο παραπάνω από το μέτριο. Όμως ξέρετε κάτι; Ήταν αυτός που κατάφερνε να ολοκληρώνει πράγματα. Ένα βήμα κάθε φορά. Με μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια και κάνοντας τα σωστά πράγματα. Και σιγά – σιγά ανέβαινε στην ιεραρχία και στην εταιρική σκάλα. Τώρα είναι ένας γενικός διευθυντής σε μεγάλη επιχείρηση.. Σκεφθείτε το…Συμβαίνει..
4.     Είσαι ο άνθρωπος ΙΔΕΑ;
Μερικοί άνθρωποι ομολογουμένως έχουν την ικανότητα να παράγουν μεγάλες ιδέες.. Ο ιδρυτής της Microsoft, ο Αϊνστάιν, ο Steve Jobs είναι μερικοί από αυτούς.. Όμως ας σκεφτούμε κάτι. Είναι πραγματικά ιδιοφυείς και μόνο; Πραγματικά δεν το γνωρίζω, όμως γνωρίζω σίγουρα ότι αυτοί που είναι σε θέση να παράγουν μια λαμπρή έμπνευση ή μια καινοτομία δεν ταιριάζουν πάντα στον απόλυτο ορισμό του ευφυή ή έξυπνου.
5.     Έχετε ένστικτα;
Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ή δεν μπορούν να παράγουν τις δικές τους ιδέες, αλλά είναι πάρα πολύ καλοί στο να αναγνωρίζουν μια πολύ καλή ιδέα όταν αυτή εμφανιστεί μπροστά τους. Μπορεί οι ίδιοι να μην μπορούν να είναι παραγωγικοί όσον αφορά τις ιδέες είναι όμως οι καλύτεροι στο να τις βλέπουν στους άλλους. Μερικοί είναι πολύ καλοί στο να πάρουν μια ιδέα και να την αναπτύξουν μέχρι να νικήσουν. Εμπιστεύονται το επιχειρηματικό τους ένστικτο και νικάνε.
6.     Είστε ένας γεννημένος ηγέτης;
Όταν μιλάτε οι άνθρωποι ακούν; Όταν λέτε στην παρέα σας ή τους υφιστάμενούς σας να πάνε κάπου το κάνουν; Είναι σίγουρο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να εμπνέουν τους άλλους ανθρώπους. Έτσι οι άνθρωποι τους ακολουθούν. Το που θα τους οδηγήσουν δεν έχει καμία σημασία.. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τον τρόπο αυτό χτίζουν τον μύθο τους… τα παραδείγματα είναι πολλά !!! Αν κοιτάξουμε γύρω μας ιδιαίτερα στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας θα καταλάβουμε.
7.     Νομίζεις ότι είσαι Ξεχωριστός;
Φυσικά και δεν είσαι.. όλοι είμαστε από τα ίδια υλικά. Σάρκα και αίμα ανθρώπινο… Μπορεί να έχεις και ψευδαισθήσεις … Μπορεί να είσαι και ψώνιο…Ποιος ξέρει? Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να σε οδηγήσει μακριά… Με άλλα λόγια πολλές φορές οι άνθρωποι που έχουν αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκουν κίνητρο μέσα από τον ίδιο τους τον εαυτό και μπορεί να τους οδηγήσει τουλάχιστον μέχρι σε ένα σημείο.
8.     Είστε ένας «ψυχοπαθής ναρκισσιστής»;
Οι ηγέτες πολλές φορές εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο… Σήμερα διάβαζα ένα άρθρο για το αν κάποιοι από τους προέδρους των ΗΠΑ είχαν χαρακτηρισιτκά ψυχοπαθούς ναρκισσιστή, το άρθρο ανέφερε τον Ρούσβλετ, τον Κένεντι και άλλους. Λοιπόν πιστέψτε με, ότι κάποιοι που έχουν φτάσει πολύ μακριά είναι. Βέβαια στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κάποια λεπτά όρια.. Εγωισμό έχουν όλοι οι άνθρωποι όμως το να έχουμε ναρκισσιστικές τάσεις είναι εντελώς διαφορετικό. Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Αυτό από μόνο του δεν τους κάνει ψυχοπαθείς. Είναι όμως μια πολύ καλή αρχή για την επιτυχία.
9.     Έχετε μέσα σας την επιχειρηματικότητα;
Κάποτε υπήρχε ένα παιδί που έβγαζε λεφτά πουλώντας comics και κάρτες Baseball. Αυτό το παιδί μεγάλωσε και έγινε ο Donald Trump. Ο Bill Gates επίσης…Μερικές φορές παίζει ρόλο η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση η οποία έπαιξε τον ρόλο της στην περίπτωση των παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την επιχειρηματικότητα στο αίμα τους. Στο DNA τους. Δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκεται αυτό, αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι υπάρχει και είναι εκεί έξω στους πετυχημένους που όλοι γνωρίζετε.
10.                        Είστε Κοινωνικοί;
Η κοινωνικότητα πολύ συχνά αντιμετωπίζεται με μια αρνητική προσέγγιση. Αυτό φυσικά είναι τεράστιο λάθος. Είτε είστε πολύ καλοί με τις σχέσεις, είτε είστε φλύαροι πολλές φορές, μπορεί να πετυχαίνετε να πουλήσετε παγάκια σε έναν Εσκιμώο. Αυτό φυσικά που έχει σημασία και είναι πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους. Φυσικά αυτό είναι πάρα πολύ καλό στον κόσμο των επιχειρήσεων
Αμανιός Εμμ. Αντώνιος
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Alpha Plan Consultants
Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου