Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Τα χαρακτηριστικά του Επιτυχημένου Επιχειρηματία

Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις σχετικά με το πώς και γιατί κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Γίνεται πολύς λόγος και μεγάλη κουβέντα αν τελικά είναι ή όχι ταλέντο έμφυτο ή επιχειρηματικότητα ή αν κάποιος μπορεί να ασκηθεί ώστε να αποκτήσει τις ικανότητες του να γίνει σωστός επιχειρηματίας. Είναι ή ο τέταρτος συντελεστής παραγωγής η επιχειρηματικότητα; Επειδή συνήθως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάν ουσιαστικά ο επιχειρηματικός σχεδιασμός αλλά και το οικονομικό έτος κάθε επιχείρησης ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επιχειρηματία στην λίστα που ακολουθεί:
Για να θεωρηθεί επιτυχημένος κάποιος που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά από χαρακτηριστικά:

à Εργατικότητα
Τι σημαίνει εργατικότητα; Πολύ απλά σημαίνει ενεργητικότητα και δράση για ΣΚΛΗΡΗ δουλειά. Σημαίνει επίσης ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου και καθορισμένου ωραρίου εργασίας καθώς επίσης και θυσίες υπέρ της δουλειάς και εις βάρος της οικογένειας και των φίλων.
à Πρωτοβουλία
          Τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι σημαίνει πρωτοβουλία; Σημαίνει αποφασιστικότητα, τόλμη και ανεξαρτησία. Σημαίνει ανάληψη ρίσκου (ανάληψη μέτριου κινδύνου) όμως σημαίνει επίσης και σχεδιασμός, δημιουργικότητα και καινοτομία.

à Οργανωτικότητα
          Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει ικανότητα οργάνωσης στη δομή της Επιχείρησης, τμηματοποίηση (θέσεις εργασίας και αρμοδιότητες), στον σχεδιασμό της εργασίας. Θα πρέπει να έχει ικανότητα και οργανωτικότητα σχετικά με την αντιμετώπιση μπερδεμένων καταστάσεων (κρίσεων). Θα πρέπει επίσης απαραίτητα να μπορεί να αναπτύσσει ένα σύστημα άψογης τήρησης αρχείων, φακέλων, Οικονομικών κ.α. καθώς επίσης και διεκπεραίωσης (εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία). Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από προγραμματισμό και υπευθυνότητα
à Διορατικότητα, Ικανότητα Ρεαλιστικού Προγραμματισμού, Καλής Κρίσης:
          Τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα παραπάνω; Πολύ απλά ευελιξία, κλιμάκωση και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων και διαφοροποίηση εφαρμογών. Ικανότητα σχετικά με τον εντοπισμό ευκαιριών κέρδους και διορατικότητα για το πώς και πότε θα δράσει.
à Προσαρμοστικότητα (Αυτοπεριορισμός, συσπείρωση, υπομονή, ανοχή στις μεταβολές και αντοχή στις δυσκολίες)
          Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας θα πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει μια σειρά ικανοτήτων που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα της δουλειάς αλλά και τις προκλήσεις της. Θα πρέπει να είναι ικανός για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και του στρες. Θα πρέπει να είναι δεσμευμένος απέναντι στους στόχους του. Θα πρέπει να μπορεί να κάνει βήματα δράσης, σταθερά αλλά και αποτελεσματικά. Θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από υπομονή για την αποδοτικότητα, την ενδεχόμενη απειρία των εργαζομένων μέχρι να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία. Πάνω από όλα όμως επιβάλλεται να έχει μια σπουδαία ικανότητα. Θα πρέπει να μπορεί να μαθαίνει ακόμη και μέσα από την αποτυχία .
Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων AntAma Marketing Activities

Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου