Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ η μόνη λύση αντιστροφής του κλίματος..


Είναι πλέον κοινά αποδεκτό από όλους ότι η χώρα μας ταλανίζεται από τα αποτελέσματα κακών επιλογών και πρακτικών των κυβερνήσεών τους, όλα τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας με ιδιαίτερη βαρύτητα στο Δημοσιονομικό Έλλειμμα της χώρας μας. Επίσης είναι κοινά αποδεκτό από όλους ότι (δυστυχώς για μένα), η οικονομία της Ελλάδος αλλά και η επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε λάθος βάσεις, περισσότερο στο ένστικτο των επιχειρηματιών και λιγότερο στην οργάνωση των επιχειρήσεών τους.
Αν μπορούσαμε να πούμε ότι διακρίνουμε κάτι θετικό στην σημερινή κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αλλά και πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια με μας προβλήματα, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι συμφωνούμε σε κάτι άσχετα από την οπτική γωνία που το βλέπουμε και άσχετα από το μέγεθος των ευθυνών που καταλογίζουμε. Ποιο είναι αυτό; Ότι για πρώτη φορά όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Ότι για πρώτη φορά έχουμε μπει στην διαδικασία να πραγματοποιήσουμε μια αναλυτική προσέγγιση του προβλήματος και μάλιστα για πρώτη φορά όλοι προσπαθούμε να διακρίνουμε τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτήν την κρίση.
Φυσικά για να καταφέρουμε σαν χώρα να βγούμε από την κρίση απαιτούνται θυσίες αφενός αλλά και δραστικές αποφάσεις και κινητοποίηση αφετέρου. Είμαι της άποψης ότι όσες θυσίες και να κάνουν οι εργαζόμενοι είτε του ιδιωτικού είτε του δημόσιου τομέα δεν αρκούν αν δεν δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και τις δράσεις της. Ένας τομέας που πάντα υστερούσε στην χώρα μας είναι ο τομέας των εξαγωγών Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων του εξαγωγικού τομέα.
Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά-σιγά από την κρίση και εμείς εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συνεπώς αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν αλλά και να προωθηθεί η Ελληνική παραγωγή, τα Ελληνικά προϊόντα και οι υπηρεσίες στις αγορές του εξωτερικού.
Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να πραγματοποιηθεί, όμως αποτελεί ή θα έπρεπε να αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την επιτυχία. Αν θέλουμε να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να παράγουμε, θα πρέπει να εξάγουμε, θα πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά μας , θα πρέπει να βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει να μειωθεί το εμπορικό μας έλλειμμα. Πολύ απλά θα πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε να αντιστραφεί το κλίμα και από μια ζημιογόνα επιχείρηση (σαν χώρα) να φτάσουμε τουλάχιστον αν όχι και να ξεπεράσουμε το νεκρό σημείο, δηλαδή να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή να καταφέρουμε να πετύχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από όσο είναι το κόστος του δανεισμού που αυτήν την στιγμή πληρώνουμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποβάλουμε φοβικά σύνδρομα, και κακές συνήθειες (βλέπε υπέρμετρη και αλόγιστη κατανάλωση) και να μετατρέψουμε την οικονομία μας σε μια οικονομία αναπτυσσόμενη, παραγωγική και ιδιαίτερα ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ. Δηλαδή να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να πιστέψουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, στην αξία των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, στην ποιότητα των προϊόντων μας και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτό να το εξάγουμε με επιτυχία. Πρέπει να πείσουμε την παγκόσμια αγορά ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος, οι διακοπές, ο Ζορμπάς, το σουβλάκι, οι διαδηλώσεις στους δρόμους, η φτώχεια και η άναρχη κοινωνία. Είναι η αξιοπρέπεια, το ταλέντο, το μεράκι, η εργατικότητα (δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους), η δημιουργικότητα, η καινοτομία και φυσικά το φιλότιμο.
Όλες οι επιχειρηματικές δράσεις για να στεφθούν με επιτυχία είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι με την σειρά τους επιτυγχάνονται όταν και μόνο όταν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική, βάσει της οποίας θα οδηγηθούμε στην κατάκτηση των στόχων. Είναι πολύ σημαντικό επίσης όλες οι δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων να βρίσκουν αρωγό και σύμμαχο το Ελληνικό Δημόσιο.
Η αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών σημαίνει βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την μείωση της ανεργίας και φυσικά την μείωση του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου