Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ρητά και Αποφθέγματα – Περί αρχών και ηθικής

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να αποφασίσουμε και να πάρουμε θέση σε ένα κατ’ επίφαση ερώτημα.. Τι είναι αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε ως κοινωνία και ως λαός.. Τι είναι αυτό που θα οδηγήσει τις αποφάσεις μας και τι είναι αυτό που θα καθοδηγήσει την ζωή μας στο μέλλον, τόσο το άμεσο όσο και το πιο μακρινό.
Πριν όμως αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε ως κοινωνία θα πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι αυτή η κοινωνία της οποίας είμαστε μέλη.. Ποια είναι η κοινωνία στην οποία εμείς μεγαλώσαμε και στην οποία θα μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές.. Ποιες είναι οι αξίες που φέραμε και κουβαλήσαμε μαζί μας από το χθες και ποιες είναι αυτές που θα δώσουμε στο αύριο..

Είναι σίγουρο και φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει ότι έχουμε ως κοινωνία σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα και μεγάλες ανασφάλειες, έχουμε ταμπού, στερεότυπα και προκαταλήψεις και από την άλλη πλευρά έχουμε και ένα ύφος που είναι το χαρακτηριστικό του ξερόλα… Έχουμε για όλα τα θέματα έτοιμες κλισέ καφενειακές απαντήσεις.. Ξέρουμε τα πάντα καλύτερα από όλους , τα νομικά καλύτερα από τους δικηγόρους, τα ιατρικά καλύτερα από τους γιατρούς τα οικονομικά καλύτερα από τους οικονομολόγος κ.ο.κ. Είμαστε μια κοινωνία στην οποία βασιλεύει το «ότι δηλώσεις είσαι».. Είμαστε μια κοινωνία που φοβάται την αξιολόγηση παρόλα αυτά κάνει αυστηρή κριτική σε όλους τους άλλους (ποτέ αυτοκριτική).. Είμαστε μια κοινωνία που καθυβρίζει το κράτος για ότι δεν του παρέχει όμως είναι πρώτη σε φοροδιαφυγή.. Είμαστε μια κοινωνία η οποία μιλάει για παραγωγικότητα και ικανότητες εργαζομένων και το όνειρο όλων ήταν και είναι να βολέψουν τα παιδιά τους στο δημόσιο για να «μην κουράζεσαι» και για να παίρνεις τον μισθό σου «μήνα μπαίνει μήνα βγαίνει».. Είμαστε μια κοινωνία υποτίθεται ελεύθερη και φιλόξενη και μισούμε οτιδήποτε είναι μακριά από την ιδεολογική μας άποψη και ταυτότητα.. Είμαστε μια κοινωνία η οποία έχει ξεχάσει τον συνάνθρωπό της αναπτύσσοντας τον παρτάκια της διπλανής πόρτας.. Είμαστε μια κοινωνία που ενώ έχουμε τις λύσεις για όλα τα θέματα ποτέ δεν τις εφαρμόζουμε αφού πάντα κάποιοι κακοί ξένοι δεν μας αφήνουν.. Είμαστε μια κοινωνία με τόσες παθογένειες που πλέον έχουν γίνει κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας μας.. Είμαστε μια κοινωνία που τρέφεται από το ψέμα και αναζητά την κολακεία.. Είμαστε μια κοινωνία που ζει από την δυστυχία των άλλων και δεν έχουμε καταλάβει ότι η δυστυχία έχει χτυπήσει και την δική μας πόρτα χωρίς να φταίνε οι άλλοι.. Είμαστε μια κοινωνία η οποία πείθετε από το ψέμα χωρίς η λογική να παίζει κανέναν ρόλο στην απόφαση μας.. Είμαστε μια κοινωνία που αντιγράφει εύκολα, άκριτα και γρήγορα οτιδήποτε την βολεύει..
Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι κάνοντας αυτού του είδους τις επιλογές στην ζωή μας δεν αναπτύσσουμε την δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα, το δικό μας ξεχωριστό προφίλ ως λαός , ως κοινωνία, ως άνθρωποι..
Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ως κοινωνία ή ως πολίτες αυτής της κοινωνίας ότι ο τρόπος με τον οποίο εξακολουθούμε να ζούμε είναι σαν να φοράμε ένα κοστούμι που ποτέ δεν θα γίνει δικό μας αφού μας φοράει και δεν το φοράμε..
Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε την ζωή μας είναι να βελτιωθεί ο καθένας ξεχωριστά να γίνει καλύτερος επαγγελματίας, καλύτερος άνθρωπος, πιο συνειδητοποιημένος πολίτης, ένας πολίτης που θα νοιάζεται για το κράτος αλλά και για τον συνάνθρωπό του.
Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι μέσω της αλλαγής του ύφους μας, μέσω της αλλαγής του τρόπου σκέψης μας , μέσω της πλήρους μεταμόρφωσης αυτού του σάπιου και διάτρητου κράτους το οποίο όλα αυτά τα χρόνια και με την συμμετοχή και συμβολή όλων μας (άλλων με περισσότερο και άλλων με μικρότερο ποσού στο συμμετοχής) εκθρέψαμε..
Η επικράτηση του κακού έναντι του καλού είναι γεγονός, η επικράτηση του αντιπαραγωγικού έναντι του παραγωγικού είναι γεγονός, η επικράτηση του εύκολου έναντι του δύσκολου είναι γεγονός, η επικράτηση του ύφους έναντι της ουσίας είναι γεγονός..
Σαν λαός έχουμε απίστευτα πολλές δυνατότητες.. σαν λαός έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα για πάντα..
Σκεφτόμενος όλα αυτά και άλλα πολλά φυσικά, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% με το
Τα δύο αδύνατα σημεία της εποχής μας είναι η έλλειψη αρχών και η έλλειψη προφίλ. Το ύφος, εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο φοράει κάποιος το προφίλ του”  Όσκαρ Ουάϊλντ. 

Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων AntAma Marketing Activities

Καθηγητής Μάρκετινγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου