Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

στα 43,2 δις ευρώ διαμορφώνεται η παραοικονομία σύμφωνα με στοιχεία καρτών Visa


news247 Μάϊος 09 2013 11:42

Στα 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία πιστωτικών καρτών Visa.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καμπανόπουλο, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή, Ελλάδας, Βουλγαρίας & Κύπρου για τη Visa Europe "το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ ή 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή μεταβολή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν έχει σημειωθεί ο κατάλληλος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα συμβάλει στην κάμψη του μεγέθους της παραοικονομίας.
Όσον αφορά τις online αγορές, η έρευνα της Visa Europe έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καταναλωτών που πραγματοποιούν online αγορές και στο μέγεθος της παραοικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2012 ο αριθμός των online καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τις περισσότερες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην υιοθέτηση μέτρων κατά της παραοικονομίας.
Καθώς υπάρχει κοινή αντίληψη ότι τα μετρητά τροφοδοτούν την παροικονομία, αναμένουμε αύξηση των πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην αντικατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικές πληρωμές".
Σύμφωνα με την έρευνα, η στοχευμένη αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας που αντιστοιχεί στα 2/3 της παραοικονομίας στην Ευρώπη και των αδήλωτων πωλήσεων που αντιστοιχεί στο 1/3 μέσω διάφορων κυβερνητικών μέτρων, με κυριότερο τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.
Η παραοικονομία στη Ευρώπη εκτιμάται στα 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας.
Η έρευνα "Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 - Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας" αναλύει το ύψος της παραοικονομίας, που κυμαίνεται από 8% έως 10% του ΑΕΠ στην Ελβετία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι σχεδόν 30% στη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.
Αμανιός Εμμ. Αντώνης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Καθηγητής Μάρκειτνγκ ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου