Green Family το Ελληνικόν

Green Family το Ελληνικόν
Σε αυτήν την σχέση δεν υπάρχει χημεία.. μόνο φυσική

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Πόσο oξυγόνο αντέχει η ελληνική οικονομία;



Του Κυριάκου Χαμουζά
Μπαίνοντας στον έβδομο χρόνο της ελληνικής κρίσης ξαναγινόμαστε στο «ίδιο έργο» θεατές, υποψιαζόμενοι και αυτή τη φορά ότι βραχυπρόθεσμα η «σκληρή διαπραγμάτευση» θα έχει την ίδια ευτυχή (ανάλογα με την πλευρά που κανείς που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο…) κατάληξη… με το γνωστό τρίπτυχο: επίπονα εισπρακτικά μέτρα -συμφωνία-κλείσιμο αξιολόγησης.
Δυστυχώς όμως τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι όπως φαίνονται επιφανειακά… για τον απλούστερο μα και κύριο  λόγο΄ ότι επιπλέον μέτρα (που ακούγεται ότι θα ξεπεράσουν τα 8 δίσ.) θα επιβαρύνουν τις ευπαθέστερες από την κρίση κοινωνικές ομάδες επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία χωρίς να δημιουργούν ορατό ορίζοντα εξόδου από την κρίση και τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισόδου στις αγορές.

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πώς βλέπουν τώρα οι CEOs το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα



Στις 114 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 1ο τρίμηνο του 2016, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 18/03/2016 έως 05/04/2016.
Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στις 114 μονάδες. Η δυσμενής εξέλιξη του δείκτη οφείλεται στην αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε και στα εμφανιζόμενα σημεία τριβής με τους δανειστές που παρατείνουν την ολοκλήρωσή της.
Επιπλέον οι CEOs ανησυχούν για τα προτεινόμενα μέτρα αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, που έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος και των σημαντικών εμποδίων που συναντά η αντιμετώπισή του. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει καθοδική πορεία του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ο δείκτης σημείωσε άνοδο. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε κάμψη και διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες έναντι 106 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) κινήθηκε και αυτός καθοδικά στις 124 μονάδες, έναντι 134 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.
Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 1ο τρίμηνο του 2016:

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Έλληνες οι έξι από τους δέκα πιο σημαντικούς ανθρώπους των τελευταίων 6.000 ετών



Ποια είναι η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ο Αριστοτέλης. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η κατάταξη του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από το 4.000 π.Χ. έως το 2010. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Pantheon, που λειτουργεί με την ευθύνη του Media Lab του ΜΙΤ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στον κατάλογο κυριαρχούν οι Έλληνες, με έξι από αυτούς να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Στη δεύτερη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο Πλάτων και στην τρίτη ο Χριστός. Σύμφωνα με το ΜΙΤ, κάποιος θεωρείται διάσημος αν υπάρχει σελίδα της Wikipedia με το όνομά του σε περισσότερες από 25 γλώσσες. 
Και ιδού η πρώτη δεκάδα.